tisdag 31 oktober 2017

Fin kollega skriver, läser, lever och tycker till

Som att vänta in julafton, tycker Skriva läsa leva (Källa)

Alltså, folk är så himla mysiga! I synnerhet avser jag nu en skrivarkollega som har bloggen Skriva läsa leva, där hon berättar om sitt eget skrivande och allting däromkring, men där hon också recenserar böcker. Och så har hon tagit sig tid att läsa inte bara En väktares bekännelser, utan även Visheten vaknar! Rara människa.

Visheten vaknar är fortsättningen på Elin Säfströms En väktares bekännelser som jag läste i somras. Att vänta in denna tvåa var lite som att vänta in julafton när en var barn. Inte underlättades det av att jag inte hade tid att läsa boken när den släpptes i september. Men nu, äntligen!
Tilda, som går i nian, kämpar vidare med att försöka hålla ordning på de olika rådare som finns i Stockholm, såsom troll, tomtar, trollpackor, vittror och älvor. Ingen jättelätt uppgift och jag gillar verkligen att läsa om Tildas annorlunda vardag. Mitt i det ovanliga har vi vanliga saker som att hålla sams med sina vänner, ha tid för eventuell pojkvän och även vara schysst mot mammas pojkvän – en knasboll som drar iväg mamman, Tilda och hennes bästisar på någon sorts överlevnadstur i Lappland. Samtidigt måste Tilda lura ut vad trollen i Stockholm håller på med. Något med en fest, någon som ska vakna upp och något med ett jungfruoffer. Inget lätt pussel. Tur att hon har mormor till hjälp. Eller ja, till viss hjälp. Och så har hon ett gäng rådare som svarar mer eller mindre villigt på Tildas frågor.
Visheten vaknar är spännande, charmig och rolig. Tilda har ett härligt sätt att se på rådarvärlden och det som händer med ett par snabba repliker – om inte annat i tanken. Hon bryr sig om sina vänner, men har svårt att få ihop allt och gör vad hon kan, även om det inte alltid räcker ända fram. Det är så lätt med missförstånd vänner emellan och det här med känslor… Hur vet man egentligen om man tycker om någon?
Även om jag nu råkar följa Elin Säfström sedan en tid tillbaka, bl.a. eftersom Elin är en engagerad författare och bloggare som kommenterar oss stackare som kämpar med att vilja bli författare (förstår inte hur du får ihop allt!), så vill jag inte tro att det påverkar mitt tyckande. För jag tycker jag verkligen om denna tvåa, precis som ettan. Utan att vara särskilt partisk. Det behövs liksom inte. Visheten vaknar är helt enkelt sådan litteratur jag gillar. Plus väl berättad med klurigheter och ett rappt, rakt språk. Läs den. Och ja, det underlättar förstås om du läser En väktares bekännelser först. Men ändå. Rekommenderas!
En bok att köpa, eller läsa lite mer om? Det gör du t.ex. här och här. Och så är det bara att vänta på trean nu då.
Jag är glad över de fina orden och imponerad av engagemanget som denna bloggare visar sina gelikar.
2 kommentarer:

  1. Vad kul, här var ju jag! :) Tycker det är så roligt att du samlar alla recensioner på det här sättet - upptäckte det bara för några veckor sedan. Har sett någon annan göra liknande (vem det nu var?), men inte i samma utsträckning och så strukturerat. Imponerande bara det. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där var du:) Ja, jag tyckte att det skulle vara bra att hålla lite samlad koll på alla recensioner. Inte så dumt faktiskt.

      Radera