söndag 12 februari 2017

Bokattack

Emelie attackerar (Källa)

Det här var ju en alldeles charmerande sida jag hittade: Emelies bokattacker. Så här står det på den.

På Lerbäckskolan i Lund utsätts alla klasser i år 4-9 varje vecka för en bokattack. Det innebär att bibliotekarien, Emelie, kommer ut i klassrummet, oftast i början av en svensklektion, och tipsar om en ny bok. En bokattack tar cirka fem minuter, inklusive högläsning ur boken. På ett läsår får varje klass 30-35 titlar presenterade för sig på det här sättet.

Det är väl en alldeles fantastisk idé! Otroligt schysst service.

Så här sammanfattar Emelie min bok.

Tilda är väktare. Hon har ärvt förmågan att kunna se andra väsen än människor av sin mormor. Troll, vättar, tomtar etc . Stockholm är fullt av dessa varelser och väktarens uppgift är att se till att de håller sig i styr, att de inte ställer till problem för människor eller för varandra och att människorna inte får veta deras existens.

Oftast är det ganska harmlösa grejer som Tilda får rycka ut och avstyra. Troll som är hungriga och vill äta upp någons hund eller tomtar som busar och förtrollar ungars skateboards så att de ramlar och slår sig. Den typen av saker. Mestadels tråkigt och störigt och inget hon tycker är speciellt kul. Men en väktares ansvar kan man inte avsvära sig, det är bara att gilla läget. Just nu är dessutom mormor bortrest, så Stockholm är helt och hållet Tildas ansvar. Så vitt hon vet finns där inga andra väktare.


När vanliga människor, barn och unga män, börjar försvinna och polisen står maktlös börjar Tilda misstänka att det är ett omänskligt väsen som står bakom och hon förstår att hon är den enda som kan stoppa det. Men det visar sig snart att det är något mycket mäktigt som härjar i Stockholm denna höst, något mycket mäktigare och farligare än Tilda någonsin tagit sin an tidigare. Hur ska hon klara det alldeles själv?

Jättekul att bli pitchad på detta sätt, tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar