Den fantastiskt rara Anna Lagerqvist (Källa)
Det var visst 22 november det här publicerades, men jag har missat det, trots ständig, tvångsmässig googling. Se särskilt sista stycket!
Tidningen K’s fantasytema fortsätter, och den här gången tänkte vi utforska den svenska fantasygenren. Vad utmärker svensk ungdomsfantasy och vad finns det för framstående författare? Tidningen K intervjuar Anna Lagerqvist som jobbar på Sci-fi bokhandeln i Stockholm.
Hur är svensk fantasy?
Svensk ungdomsfantasy är rätt så präglad av nordisk folktro och väsen – två exempel som kommit på senare tid är Elin Säfströms En väktares bekännelser och Madeleine Bäcks Vattnet drar. Svensk fantasy är också ganska litterär och politisk med fokus på fint språk och att föra vidare bra värderingar eller att kritisera saker i samhället. Jag tänker på till exempel Anders Björklunds Ondvinter som är väldigt uppenbart samhällskritisk i och med att bokens onda personer inte känner någonting, utan har blivit drabbade av en kyla som gör dem likgiltiga inför allt. I övrigt är dystopier och postapokalyps stort, vilket ju också helt passar in under samhällskritisk litteratur.
Hur skiljer sig svensk fantasy från brittisk eller amerikansk, som de flesta kanske känner till mer?
Den största skillnaden ligger väl kanske i stämning och tempo – svensk fantasy är ofta lågmäld och lite långsammare. Den är inte lika intensiv och saknar himlastormande kärlek som vi hittar i amerikansk fantasy. Däremot finns det ofta erotiska inslag i svensk fantasy, vilket de är betydligt räddare för i USA – medan vi i Sverige är räddare för blod, våld och förluster.
Hur ser den svenska fantasy-scenen ut idag jämfört med typ 10 år sedan?
Jag själv är ganska ung, men när 13-åriga jag lånade fantasy på biblioteket för tio år sedan upplevde jag att svensk fantasy knappt fanns alls, vi läste mest Philip Pullman och Brian Jacques. Jag tror att genren mår bättre nu än vad den gjort på många år. Dock är just ungdomslitteraturen lite bortglömd, det ges ut betydligt mer fantasy för barn och äldre. En av orsakerna till det tror jag är för att många ungdomar hellre läser på engelska. Frågan är om ungdomar läser på engelska för att de tycker svensk fantasy för dålig, eller om det ges ut så lite svensk fantasy för ungdomar för att efterfrågan inte finns?
Hur tror du att genren kommer utvecklas i framtiden?
Trendmässigt inom den närmsta framtiden hoppas och tror jag att vi kommer få se mer high fantasy (det vill säga fantasy som helt utspelar sig i andra världar än vår egen). Dystopierna börjar avta bland amerikanska böcker och det är mer och mer high fantasy som gäller. Efter att Johan Egerkrans bok Nordiska väsen kom ut för några år sedan har just nordiska väsen letat sig in i flera ungdomsböcker. Tidigare i höstas kom han ut med en ny bok om nordiska gudar, vilket också till exempel Rick Riordans och Neil Gaimans senaste böcker spelat på.
Sista frågan, finns det någon bok du vill tipsa om lite extra?
Elin Säfströms bok som jag nämnde tidigare är grym. Om en bara ska läsa en enda svensk fantasybok i år borde det vara den.
Anna har en blogg som heter Sagan om Sagorna, dit ni kan vända er om ni vill ha mer recensioner, tips och åsikter om ungdomsfantasy och scifi!
Se även Annas recension av boken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar